Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων.

Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων.
Οι αναρτήσεις του blog αποφασίζονται συλλογικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας.

Περιμένουμε την συμμετοχή σας σε αυτό το εγχείρημά μας ώστε αυτός ο χώρος να εξελιχθεί σε ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων μας για τα θέματα που μας απασχολούν.
Μπορείτε να μας στείλετε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις σας και τα σχόλια σας στο e-mail: sedvrilission@gmail.com

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Αθήνα, 27 Μαΐου 2016

    Αριθμ. Πρωτ.: 483




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με αφορμή το θέμα των «πλαστών πτυχίων» που προέκυψε στο Υπουργείο Παιδείας και την επιχειρούμενη, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, νομιμοποίηση τους δια των... εξετάσεων, καταγγέλλει κάθε είδους προσπάθειες που θέτουν σε αμφισβήτηση το κύρος των Δημοσίων Υπαλλήλων, σπιλώνουν την υπόληψη τους και απειλούν με γενικεύσεις σε ύποπτες περιόδους και συγκυρίες.  
    Η Ομοσπονδία είναι από τις πρώτες που τόνισε με σαφήνεια ότι, επίορκοι υπάλληλοι, υπάλληλοι με πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά που έλαβαν με παραποιημένα δικαιολογητικά δεν μπορούν να έχουν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο. Ήταν επί των ημερών της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν επιχειρήθηκε το θέμα των επίορκων υπαλλήλων να αποτελέσει αφορμή για την επιβολή της δήθεν αξιολόγησης που οδηγούσε σε ξεκάθαρες απολύσεις και η αντίδραση μας ήταν άμεση.
    Όπως τότε λοιπόν, έτσι και τώρα, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παραμένει σταθερή στις απόψεις της και δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί το Δημόσιο συμφέρον, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες πρακτικές και μεμονωμένα περιστατικά.
Η κατάθεση πλαστών τίτλων σπουδών ή πιστοποιητικών στο Δημόσιο αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Συνεπώς, όπου και όποτε διαπιστώνεται και αποδεικνύεται η ύπαρξη των παράνομων αυτών πράξεων θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα των Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων.
Καλούμε λοιπόν την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. να κάνει το αυτονόητο και να εφαρμόσει το Νόμο. Δεν πρόκειται να δεχτούμε την γνωστή πρακτική της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης φαινομένων παραβατικότητας και διαφθοράς, με στόχο την ενοχοποίηση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποσιώπηση των ευθυνών του «πελατειακού» και κομματικού κράτους.
Στέλνουμε παράλληλα μήνυμα, σε αυτούς που κόπτονται σήμερα για ότι οι ίδιοι έκαναν χθες, ότι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες και γνώση έχουν και μνήμη. Η κακοδιοίκηση, η αδιαφάνεια και το πελατειακό κράτος έχουν βαθιά τις ρίζες τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ



                                                                               Αθήνα, 26 Μαΐου 2016

                                                                               Αριθμ. Πρωτ.: 479




ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε συζήτησε το αίτημα Γυμναστών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε όσους ασκούν αποκλειστικά διδακτικό-εκπαιδευτικό έργο.
Το Γενικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη το αντικειμενικό γεγονός, πως είναι βιολογικά αδύνατο για έναν Γυμναστή ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας να αποδώσει διδακτικό έργο οκτώ (8) ώρες ημερησίως την εβδομάδα (κολύμβηση, τένις, αεροβική γυμναστική, κ.λπ.) και με δεδομένο πως στις ίδιες ειδικότητες εργαζομένων σε άλλα Υπουργεία έχουν αναγνωριστεί οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους, αποφάσισε να εντάξει  το σχετικό αίτημα στο πλαίσιο διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας ενόψει και της διαπραγμάτευσης για την επικαιροποίηση της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. του έτους 2013.
Συγκεκριμένα, οι ειδικές συνθήκες εργασίας των Γυμναστών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που ασκούν κατά αποκλειστικότητα διδακτικό-εκπαιδευτικό έργο επιβάλλουν να διαμορφωθεί το ωράριο εργασίας τους κατά ανάλογο τρόπο όπως ισχύει για το ωράριο του διδακτικού-εκπαιδευτικού προσωπικού άλλων Υπουργείων.
Επιπρόσθετα η φύση της εργασίας των Γυμναστών που ασκούν διδακτικό-εκπαιδευτικό έργο τους υποχρεώνει καθημερινά να εργάζονται σε ανοικτά γήπεδα, κολυμβητήρια και χώρους γυμναστικής με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες χωρίς από την υφιστάμενη νομοθεσία να προβλέπεται η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) όπως συμβαίνει για άλλους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια στιγμή, ενώ το αντικείμενο της εργασίας των Γυμναστών επιβάλλει ειδική ένδυση (αθλητική φόρμα, παπούτσια, κ.λπ.) δεν προβλέπεται καμία δαπάνη, το κόστος καλύπτεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους!!!


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
  Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                                                                     Βασίλης Πετρόπουλος

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ



                                                         Αθήνα, 25 Μαΐου 2016
                                                         Αριθμ. Πρωτ.: 476

                                                         Προς:
1.       Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής    
Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
      κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
                                                              Σταδίου 29
      101 10 - Αθήνα
2.       Υφυπουργό  Εσωτερικών και
      Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ                    κ. Γιάννη Μπαλάφα
      Σταδίου 27
      101 83 - Αθήνα

                                                         Κοινοποίηση:
1.       Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής
      Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
      Γενική Γραμματεία Κοινων. Ασφαλίσεων
      Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης
      Σταδίου 29
      101 10 - Αθήνα
2.       Υπουργείο Εσωτερικών και
      Διοικητικής Ανασυγκρότησης
      Γενική Διεύθυνση Αποκέντρωσης
      και Τοπικής  Αυτοδιοίκησης
      Διεύθυνση  Προσωπικού  Τ.Α.
      Σταδίου 27
      101 83 - Αθήνα


Κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 242/7-3-2016 έγγραφό μας, με το οποίο σας ενημερώναμε για το υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 78236/5573/26-5-2015 έγγραφο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.)-Β΄ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών του Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Κ.Υ.) με το οποίο δίνονταν οδηγίες σχετικά με την κατάταξη υπαλλήλων σε «νέους» ή «παλαιούς» ασφαλισμένους, καθώς διαπιστώθηκε από το Τ.Π.Δ.Υ. ότι σε πολλές περιπτώσεις, υπάλληλοι των Ο.Τ.Α., οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του πρώην Τ.Α.Δ.Κ.Υ., κατατάχθηκαν από την υπηρεσία τους στην κατηγορία «νέου» ή «παλαιού» ασφαλισμένου, με κράτηση υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Κ.Υ.) 4% ή 1% αντίστοιχα, χωρίς να είχε ερευνηθεί εάν είχαν ασφάλιση ή όχι πριν την 1-1-1993.
Μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, προέκυψαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι είχε γίνει λανθασμένη κατάταξη, από την οποία σε άλλες περιπτώσεις έχουν παρακρατηθεί επιπλέον εισφορές (γινόταν κράτηση 4% αντί 1%) για τις οποίες ήδη το Ταμείο προχωράει σε επιστροφή της τελευταίας πενταετίας, λόγω παραγραφής των προηγούμενων ετών και σε άλλες έχουν παρακρατηθεί λιγότερες (γινόταν κράτηση 1% αντί του ορθού 4%), για τις οποίες προκύπτουν οφειλές προς το Ταμείο με 20ετή παραγραφή.
Σύμφωνα με την 2η περίπτωση καλούνται οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για την κατάταξή τους, καθώς ήταν καθαρά θέμα των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, να πληρώσουν υπέρογκα ποσά και μάλιστα επιβαρυμένα με τις προβλεπόμενες νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε με την σημερινή οικονομική τους κατάσταση δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν.

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή η αποκλειστική ευθύνη για την λάθος κατάταξη βαρύνει αποκλειστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, καθώς ο εργαζόμενος δεν καθορίζει και δεν γνωρίζει τα αναλυτικά ποσά των κρατήσεων που καταβάλλει καθώς αυτά ορίζονται από την σχετική νομοθεσία που εφαρμόζουν οι υπηρεσίες, είναι άδικο και αδύνατον να ζητούνται τα ποσά αυτά από τους εργαζόμενους που και δεν έχουν και δεν γνώριζαν.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων σας να προωθήσουν για ψήφιση την πιο κάτω διάταξη:
«Αν για οποιοδήποτε λόγο παρακρατήθηκαν εσφαλμένα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για εφάπαξ βοήθημα, το επιπλέον οφειλόμενο ποσό, απαλλαγμένο από πρόσθετα τέλη, τόκους και προσαυξήσεις, καταβάλλεται στο φορέα πρόνοιας με παρακράτηση από τις καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες ανέρχεται στο 1/10 των καθαρών αποδοχών.  Αν ο υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, τυχόν εναπομείναν ποσό παρακρατείται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, από το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούται, μετά από σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Κλάδου Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.).»
Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν τις δικές σας ενέργειες για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος και την ενημέρωσή μας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
  Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                                                                        Βασίλης Πετρόπουλος