Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων.

Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων.
Οι αναρτήσεις του blog αποφασίζονται συλλογικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας.

Περιμένουμε την συμμετοχή σας σε αυτό το εγχείρημά μας ώστε αυτός ο χώρος να εξελιχθεί σε ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων μας για τα θέματα που μας απασχολούν.
Μπορείτε να μας στείλετε τις απόψεις, τις παρατηρήσεις σας και τα σχόλια σας στο e-mail: sedvrilission@gmail.com

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Βριλήσσια
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                     
Ν.Π.Δ.Δ.                                                                 Α.Π.:
«ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ»
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Προς:  σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΝΠΔΔ ΟΚΠΑ Βριλησσίων

                                                          κοιν.: Γονείς ΠΣ Δήμου Βριλησσίων
                                                                  Δ/ντρια ΟΚΠΑ
                                                                           Πρόεδρο ΟΚΠΑ
                                                                  Δήμαρχο Βριλησσίων
Σε σχέση με την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, ως προς τη γιορτή που έχει προγραμματισθεί από τους εργαζομένους στους ΠΣ για τα παιδιά την Τσικνοπέμπτη, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Οι εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών δεν έχουν καμία υποχρέωση από την νομοθεσία να διοργανώνουν αποκριάτικη γιορτή. Κάθε χρονιά προσφέρονται  και τη διοργανώνουν, γιατί προσφέρει μεγάλη χαρά στα παιδιά, για κανέναν άλλο λόγο.

2. Το παιδαγωγικό προσωπικό είτε αποχωρήσει 13:00 είτε 16:00, θα προσέλθει και θα εργαστεί το πλήρες ωράριό του που είναι το 6ωρο. Το υπόλοιπο προσωπικό (κουζίνας & καθαριότητας) δεν σχολάει με την λήξη της γιορτής διότι πρέπει να καθαρίσει όλον τον χώρο (να μαζέψει τις σερπαντίνες, τον χαρτοπόλεμο, να πλύνει πιάτα & ποτήρια κλπ) ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός την επόμενη μέρα. Οπότε όπως σαφώς τεκμηριώνεται κανείς δεν κάνει "ημιαργία" και κανείς δεν μιλάει για δήθεν κατάργησή της, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.

3.  Δεδομένου του ότι στα δρώμενα μιας αποκριάτικης γιορτής περιλαμβάνεται πολύς χορός, τρέξιμο και τραγούδι, είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά ιδρώνουν δυσανάλογα με τις υπόλοιπες ημέρες (σε συνδυασμό και με το χαρτοπόλεμο που κολλά πάνω τους και την αναγκαία για την περίσταση αλλά άβολη χρήση της μάσκας), η χρήση της τουαλέτας γίνεται ιδιαίτερα δυσχερής γιατί θα πρέπει να κατεβάζουν τη στολή ή να ανεβάζουν τα μακριά φορέματα, προσέχοντας να μην λερωθούν, κάποια βρέχονται επάνω τους μην έχοντας προλάβει όλη αυτή τη διαδικασία και η συνέπεια είναι ότι πολλά παιδιά, μετά από κάποια ώρα, δυσανασχετούν και εκνευρίζονται.

Τα περισσότερα παιδιά γενικά δεν μπορούν να γδυθούν μόνα τους και χρειάζονται την βοήθεια των παιδαγωγών. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να βγάλουν μόνα τη στολή τους, να την τοποθετήσουν στην τσάντα τους και να είναι και σίγουρο ότι δεν χαθεί ή μπερδευτεί κάποιο αξεσουάρ, με ό,τι διαμαρτυρία μπορεί και αυτό να επιφέρει από γονέα.... Επίσης, τα παιδιά δεν μπορούν να αλλάξουν μόνα τους τα ρούχα που θα φορούν από μέσα (γιατί  είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να τα αλλάξουν λόγω ιδρώτα).  Τέλος, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι οι 5 παιδαγωγοί που παραμένουν για την ώρα του ύπνου συνολικά και στους 3 ΠΣ, γίνεται να κάνουν αλλαγή στολών και ρούχων, μέριμνα τουαλέτας κλπ σε 70 παιδιά που θα μείνουν και να υπάρχουν και διαμαρτυρίες που δεν υπήρξε τελικά ο προβλεπόμενος χρόνος για ύπνο.

Επίσης σας υπενθυμίζουμε και πιστεύουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, ότι οι ΠΣ δεν αποτελούν γκαράζ για παιδιά, αλλά εκπαιδευτική μονάδα. Μετά από τους  ΠΣ τα παιδιά συνεχίζουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που κι εκεί όταν οργανώνονται γιορτές, η συγκεκριμένη γιορτινή σχολική ημέρα είναι αυτονόητο ότι έχει διαφορετικό ωράριο  από τις συνηθισμένες ημέρες. Δεν είναι τυχαίο αυτό από εκπαιδευτικής πάντα απόψεως. Και δεν είναι και τυχαίο ότι δεν αντιδρούν οι σύλλογοι γονέων επ’ αυτού.

Εκτός όμως από πρωτοφανές, είναι και λυπηρό που  ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών θεωρεί ως κυριότερή του ευθύνη να  «καταγγέλλει»... Τουλάχιστον έτσι αναφέρει στην ανακοίνωσή του!  Θεωρούμε ότι η κυριότερη ευθύνη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων είναι η στήριξη του έργου που επιτελείται στους Παιδικούς Σταθμούς, η στενή συνεργασία με το προσωπικό και η αντιμετώπιση από κοινού όλων των προβλημάτων με στόχο την ευημερία των παιδιών.

Δυστυχώς βλέπουμε έναν Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων που εκφράζει την «μεγάλη του λύπη» για ένα θέμα που όπως όλοι γνωρίζετε δεν υφίσταται (ουδείς είχε αντίρρηση να γιορταστεί «παραδοσιακά» η Τσικνοπέμπτη, το αντίθετο!) όμως δεν έχει εκφράσει την λύπη του για ουσιωδέστερα θέματα και ελλείψεις.

Τέλος εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για την πρωτοφανή κίνηση ενός Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων να καλεί γονείς να πράξουν αντίθετα (!) προς τις οδηγίες των υπευθύνων των Παιδικών Σταθμών.  Η υπεύθυνη  διαχείριση της καθημερινής σχολικής ζωής και οι αντίστοιχες οδηγίες-ανακοινώσεις μας  που σας δίνονται, αναλόγως των εκάστοτε αναγκών και πάντα υπέρ των παιδιών σας, είναι πρώτα απ΄όλα νόμιμη υποχρέωσή μας  και η προτροπή προς μη συμμόρφωση από μέρους του συλλόγου γονέων επιφέρει διάσπαση, αδυναμία συνεργασίας και κινδύνους.

Η προϊσταμένη του τμήματος των ΠΣ

Γρηγορία Αναγνώστου